pondělí 2. června 2014

Nejlepší jablečný koláč

Tak tenhle koláč je fakt pecka! A ano, vím, že je to spíše takový podzimní dezert, ale doma ho tak zbožňujeme, že ho peču třeba i několikrát do měsíce. Navíc vypadá nádherně a uděláte s ním dojem. Jen ve stručnosti o čem tento koláč vlastně je - křupavé těsto, tenké plátky jablek, vše nakonec zalito smetanovou vanilkovou omáčkou, ze které po upečení vznikne něco jako Créme Brulée. Prostě BOMBA!


Co budete potřebovat:
200 g polohrubé mouky
Žloutky ze 4 vajec
100 g másla
100 g cukru
1 vanilkový lusk
3 jablka (oloupaná a zbavená jadřinců)
1 smetana na šlehání (250 ml)
Špetka skořice

Jak na to:
Nejdřív těsto - z mouky, jednoho žloutku, másla a 30 g cukru vypracujte těsto. Potom ho uplácejte do kuličky, obalte kuchyňskou fólií a nechte odpočinout v ledničce asi 30 minut - 2 hodiny.


Mezitím si oloupejte jablka, zbavte je jadřinců, rozkrojte na půlku a následně nakrájejte na tenké plátky.

Připravte si také omáčku. Ve smetaně rozmíchejte 3 žloutky, 70 g cukru a dužinu z jedné vanilky. Vše spolu pořádně promíchejte.



Troubu si předehřejte na 170 stupňů a pokud máte nějakou "chytřejší" zvolte režim s využitím spodního topného tělesa.

Teď ta složitější část. Chopte se těsta a položte ho na kus pečícího papíru. Dlaní ho stlačte na placku a potom překryjte dalším kusem papíru. Teď pomocí válečku opatrně vyválejte placku, ale fakt velmi jemně, protože těsto je křehké. Když docílíte kýžené placky, odkryjte horní papír a pomocí spodního těsto přeneste do kulaté formy na koláč s nízkými okraji. Pomocí prstů zapracujte těsto do formy, odkrojte přečuhující okraje a těmi pak zalepte případné trhlinky. Nezapomeňte také propíchat dno vidličkou, aby se nám těsto pak v troubě nenafouklo.



Nyní dejte formu s těstem péct do trouby asi na 15 minut. Následně korpus vyndejte začněte do něj aranžovat jablka - jeden plátek kouskem okraje překrývá druhý a takto celou formu vyplníme až do středu.


Teplotu trouby ještě před tím zvyšte na 200 stupňů s horním topením.

Jablka nakonec přelijte omáčkou, posypte trochou skořice a dejte do trouby péct asi na 20 minut. 

Koláč nechte vychladnout a pak už jen stačí se do něj pustit. Uvidíte, že po chvíli po něm zbydou jen drobky :-)


7 komentářů:

  1. No ňam, to musím určitě vyzkoušet, poslední dobou mě podobné koláče i na slano strašně baví a tenhle vypadá vážně dobře.:) Moc pěkné fotky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, taky mám nějaké koláčové období :-) Každopádně uvažuji, že tohle těsto (akorát bez cukru) by bylo super i na slanou verzi - třeba s cibulkou, nějakým sýrem, trochou smetany a s bylinkami. Musím vyzkoušet :-)

      Vymazat
  2. tohle musim doma vyzkouset. vypada to fakt hrozne dobre!

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno a je to naprosto brilantní!!!!!!!! Jen se po něm zaprášilo! Brzo se určitě bude péci znovu! Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  4. Výbornej, peču ho už asi po dvacáté a všichni si ho pochvalujou :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)