sobota 4. ledna 2014

Tataráček z lososa

... a do třetice další food post. Tentokrát opět na tataráček, protože já si prostě nemůžu pomoct, ale syrovou úpravu jídel mám asi ze všeho nejradši. 


Takže tataráček z lososa! Už to slovní spojení zní dokonale. Losos má úžasně jemnou, ale zároveň výraznou chuť, která postráda tu "rybinovinu", kterou nemá nikdo moc rád. Nebudu se zde rozepisovat o tom, kolik obsahuje vitamínů a nenasycených mastných kyselin (protože o tom vlastně ani moc nevím :-)), ale důležité je, že losos a obecně ryby jsou, jak každý ví, super zdravé. Na tatarák rozhodně ale použijte čerstvou a kvalitní rybu. Za prvé budete ji jíst syrovou a musí proto být co nejlepší a za druhé chuť s mraženou se nedá srovnat a to speciálně za syrova.

Konec kecání a jdeme na věc :-)

Na 4 porce tataráčku budete potřebovat:

- 400 g lososa (vykoštěného, zbaveného kůže i tučných okrajů)
- 2 šalotky (nakrájená na jemno)
- Několik snítků čerstvé petržele (nasekaná na jemno)
- 2 lžíce hrubozrnné horčice
- 2 lžíce krémžské horčice
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce křenu
- 1 limetka
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrubozrnnou sůl 
- Pepř


Jak na to:

Lososa umyjte pod vlažnou tekoucí vodou, osušte pomocí papírových utěrek a po hmatu si ještě ověřte, že neobsahuje žádné kosti. Nyní si připravte velké prkýnko a ostrý nůž. Lososa dejte doprostřed prkýnka a nakrájejte ho nejprve na proužky, pak na kostičky a následně nasekejte na tataráčkovou konzistenci. Sekám tak, že obě ruce položím na čepel nože a jedu tak dlouho, dokud nedocílím požadované "hrubosti". 

Jdeme míchat. Nasekaného lososa dejte do misky, přidejte petržel, šalotky, hořčice, majonézu a křen. Vše pečlivě promíchejte. Na závěr přidejde šťávu z limetky, hrubozrnnou sůl (mám ráda, když kousky soli v tataráčku pěkně křupnou :-)), pepř a olivový olej, která vše krásně propojí.


Servírujte s opečenou bagetkou a případně se salátem třeba z rukoly nebo baby špenátu. Uvidíte, že až ochutnáte to dokonalé spojení lososa a ostatních ingrediencí, budete si toto jídlo chtít dávat alespoň jednou měsíčně :-)

Dobrou chuť

4 komentáře:

  1. OMG!!! To vypada primo bozsky! Diky, ted mam kvuli tobe hrozny hlad a chut na tuhle dobrotu :)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji! Jdi do toho, nakup suroviny a udělej si tenhle recept. Určitě budeš spokojený/á :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, můžu se zeptat, kde kupuješ čerstvé ryby? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, lososa většinou nakupuji v Praze 7 na Dělnické. Je tam takový stánek s čerstvýma rybama. Ale v Globusu mají také moc dobré čerstvé ryby.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)